Neden uyuyoruz?
Uykuda enerjimizi şarj ettiğimizi söyleyebiliriz . Ancak bilimsel araştırmalar henüz bunu tam olarak kanıtlayamamıştır. Bununla birlikte 1 gece dahi uyumaz isek ertesi gün adrenalin nedeniyle bütün aktivitelerimiz yavaşlamaktadır. 2 gece üstüste uyumayan insanda ise durum daha kötüdür. Dikkat ve konsantrasyon düşer hatalar artar. 3 günden sonra insan hayal görmeye başlar .Düşünce berraklığı kaybolur.
Daha sonra ise insan gerçek dünya ile olan ilişkisini keser. Fareler üzerinde yapılan deneylerde bir canlıyı uyanık uyanık tutmaya çalışarak onun ölümüne neden olunabileceği ispatlanmıştır.
Uyku sırasında oluşturduğu gözlemlenen 2 olaydan biri çocukların büyüme hormonlarının gelişmesi diğeri ise bağışıklık sistemimiz için gerekli olan kimyasalların salgılanmasıdır.
Niye uyuduğumuz ile ilgili çeşitli teoriler:
- Uyku insana kaslarını ve diğer dokularını onarma yaklaşan veya ölen hücrelerini yenileme şansı verir.
- Uyku insan beynine hafızasındaki bilgileri düzenleme gereksizleri unutma ve arşivleme şansı verir. Rüyalarda bu işlemin bir parçasıdır.
- Uyku enerji tüketimimizin miktarını artırır.Bu nedenle günde 4-5 öğün yerine 3 öğün yemekle yetinebiliriz.
- Uyku bütün gün çalışan beynin bir şarj süresi olabilir. Diğer organlardaki enerji harcamasını kısarak beyin hücre aktiviteleri için gerekli olan enerjiyi artırabilir. Uyku hakkında tüm bildiğimiz geceleri iyi uyursak sabahları kendimizi iyi hissettirdiğimiz hem vücudumuzun hemde beynimizin yeni gün için tazelendiğidir.